Maatschappelijke discussie zorgt voor meer discriminatiemeldingen bij MiND

Het meldpunt voor internet discriminatie MiND ontving in 2014 ruim 22% meer meldingen dan het jaar daarvoor. De medewerkers van MiND verwerkten 305 meldingen over discriminatie op internet. Deze stijging is onder andere te verklaren door de verontwaardiging in de samenleving rondom het thema discriminatie in het afgelopen jaar.

De meeste meldingen gingen over discriminatie op grond van ras (159), antisemitisme (31), leeftijd (29) en godsdienst (27). Directeur Titus Visser: “In onze meldingen zien wij de verontwaardiging van burgers over online discriminatie terug. Voorbeelden zijn de zwarte piet-discussie en de discussie over de reacties op een tweet van voetballer Leroy Fer.” Bijna 40 procent van de meldingen over rassendiscriminatie ging over personen met een donkere huidskleur (63). Ook over discriminatie van Marokkanen (48) en autochtone Nederlanders (30) werd veel gemeld.

Naamsbekendheid
De meeste discriminerende uitingen (137) stonden op social media, met name op Facebook en Twitter. Mede om die reden heeft MiND in een campagne op Facebook aandacht besteed aan het melden van online discriminatie. In een animatie werd de werkwijze van MiND uitgelegd. Naast social media gingen de meldingen met name over uitingen op websites (98) en online fora en blogs of opiniesites (47).